tiistai 13. marraskuuta 2012

Ekotallaaja

Heippa pitkästä aikaa,

Eksyin selailemaan Woomal 2 -projektin sivuja, kun mietin seikkailijajoukkueelleni puuhaa tämän viikon koloiltaan. Selasin mielenkiinnosta myös vaeltajien aktiviteetteja ja innostuin menemään tekemään Ekologinen jalanjälki-aktiviteetin, kun yksi linkeistä vei Tampereen kaupungin sivuilla olevaan testiin.

Vastasin kysymyksiin tosissani ja harkitsin vastauksiani tarkoin, koska halusin tulosten olevan oikeasti relevantteja. Tällainen ekotallaaja siis olen:

- Ekologinen jalanjälkeni vastaa 4,3 globaalihehtaaria, joka vastaa 5,9 tavallista jalkapallokenttää. Keskimääräisellä tamperelaisella jalanjälki oli vuonna 2001 noin 6,7 globaalihehtaaria.

- Kulutustoiminnoista suurin vaikutus jalanjälkeeni on ravinnolla (30%, varmaan johtuu siitä, että syön mm. lihaa ja suosin välillä halvempia ulkomaisia tuotteita) ja tavaroilla, palveluilla ja harrastuksilla (16%). Viimeisestä osuudesta peräti 64 % tulee tavaroista.

- Kulutuksesta riippumaton osuus oli 36%, joka ilmeisesti on kaikilla suomalaisilla oleva "taakka".

-Asumisessa suurimmat kulutuserät ovat lämmitys 59% (kaukolämpo) ja sähkönkulutus 40% (tämä saattoi mennä hieman yläkanttiin omissa arvioissa testiä tehdessä..)

- Liikkumisessa yli 90% menee henkilöautoon, kaukoliikenteen busseihin ja juniin ja lento- ja laivamatkustukseen. En omista henkilöautoa, junailen pari kertaa kuukaudessa ja lennän tai seilaan yleensä korkeintaan kerran vuodessa kumpaakin. Näitä on vaikea lähteä nykymaailmassa vähentämään.

- Vaikka kulutukseni oli keskimääräistä pienempää, kuitenkin minun 4,3 globaalihehtaarin kulutustasolla ihmiskunta tarvitsisi silti 2,4 maapallon kaltaista planeettaa.

Ekotallaaja-testi kertoi, millä tasolla kulutuksessa menen, mutta se ei antanut vinkkejä kulutuksen vähentämiseen. Onneksi se kuitenkin neuvoi Tampereen kaupungin ympäristöoppaaseen, josta voi löytää vinkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti